לחץ להתקשרות
052-4617406

גבולות במקרקעין

דלית ויטון עורכת דין

גבולות במקרקעין/נכתב ע"י דלית ויטון,עו"ד

אם יש ספק אז אין ספק – יש לך ספק במהימנותה של מפת המדידה שצורפה לבקשה להיתר שהגיש בעל זכות במקרקעין גובלים למקרקעין שלך ? המאמר הבא עוסק ביצירת מציאות כפולה בגבולות מקרקעין, תופעה נרחבת שמעטים בציבור יודעים לזהותה ולהתמודד עמה.

במדינת ישראל, הבטחתן של זכויות במקרקעין מתבצעת על ידי רישומן בפנקסי המקרקעין.

מסמך התצ"ר (תכנית לצרכי רישום) מהווה אסמכתא לרישום זכויות ומשלב היבטים משפטיים מחד גיסא והיבטים טכניים מאידך.
תקנות המודדים [מדידות ומיפוי] התשנ"ח-1998 (להלן: תקנות המודדים) מגדיר את אופן ביצוע הכנת מפת מדידה . כך למשל בעניין גבולות קובעות התקנות כי מיקום נקודות הגבול בחלוקה, לצרכי תצ"ר, מוגדר על ידי קואורדינטות ברשת ארצית. בעת הכנת תצ"ר נמדד מצב קיים בשטח בהתאם לתכנית מתאר מקומית/מפורטת/תש"צ.

תכנית מפורטת הינה תוצאה תכנונית המסדירה, במסגרת חוק התכנון והבניה תשכ"ה-1965 ,תכנון מפורט של חלוקת הקרקע למגרשים על פי יעודים , המקבלת ביטוי גרפי במפה ממוחשבת על ידי הרשות המקומית שבתחומה נמצא המקרקעין.
על פי החוק הן היתר הבניה והן התצ"ר מחויבים להיות תואמים לתכנית המפורטת, המהווה בסיס להפקת היתרי בניה , פיקוח על תהליך הבניה, והכנת התצ"ר.

הפיקוח על התכנית המפורטת מצוי בידה של הרשות המקומית בלבד ומחובתה לבדוק את מידת התאמת התצ"ר לתכנית המפורטת , על ידי השוואת שטחי החלקות (בתצ"ר) המגרשים (בתכנית המפורטת) צורתם ומיקומם. הרשות המקומית הינה הסמכות האמונה על פי חוק על מימוש ההיתר בהתאם לתכנית המפורטת.
יודגש שבמקרה שקיימים במקרקעין גבולות פיזיים , קמה חובה על מכין התצ"ר למדוד פיזית את הגבלות הקיימים ולייתן להם ביטוי בתצ"ר וזאת על מנת שלא ייוצר מצב של "גבולות לחוד וקירות לחוד" כלומר אי התאמה בין גבולות השימוש בקרקע הנקבעים על ידי מצב קיים לבין הגבולות הסטטוטוריים הנקבעים על ידי קוארדינטות/נקודות חלוקה בתצ"ר , דבר שעלול להביא ליצירת מציאות כפולה בגבולות המקרקעין: האחת גבלות פיזיים והשנייה גבולות קדסטריים

לדוגמא: בעל זכויות /בעל מקרקעין המבקש לבנות במקרקעין חייב להגיש בקשה להיתר בנייה ערוכה על ידי מורשה (אדריכל/אדריכל הנדסאי/מהנדס/הנדסאי בניין) אליה יצרף בין היתר מפת מדידה.
על הרשות – הועדה לתכנון ובניה , מוטלת החובה לבדוק את התאמת תכנית המדידה שהוגשה לה לתכנית . ככל שהרשות התרשלה בבדיקתה והוציאה היתר בניה תחת ידיה מבלי שביצעה את המוטל עליה בחוק היא חשופה לתביעה נזיקית . היתר הבניה נולד בחטא דינו להתבטל ועל הרשות לפצות את הנפגע.

הדוגמא הנפוצה ביותר במושבים בעניין גבולות מגרשים – כאשר מודד "טעה" בהכנת המפה , טעות שמשמעותה הקטנת מגרש שכן והגדלת מגרשו של בעל הזכות ששכר את שרותיו, הרשות התרשלה בבדיקה אישרה את תכנית המדידה והוציאה על פיה קווי בניין. ונבנו גבולות על פי ההיתר שנתנה הרשות . הרי שעל הרשות לשאת בתוצאת מחדלה וגרימת הנזק שבוצע על ידה.

לסיכום – כאשר יש ספק במפת מדידה שהוגשה לרשות המקומית, יש ביכולתו של הנפגע הפוטנציאלי לפנות למרכז למיפוי ישראל שתפקידו בין היתר אכיפה ופיקוח על המודדים והכנת תכניות תצ"ר, ולבקש מראש אגף בכיר גאודזיה ואכיפה וממנהלת אגף תכניות לצרכי רישום – לבדוק את מהימנותה של מפת המדידה- האם נפלה טעות במפת המדידה , האם היא תואמת את התצ"ר, האם התצ"ר תואם את התכנית המאושרת, והאם המודד מודד מוסמך , האם התכנית הוכנה כדין …
ככל שיתברר כי מפת המדידה נולדה בחטא או שהתצ"ר שגוי הרי שרצוי לבדוק האם מבחינה משפטית קמה לנפגע זכות תביעה בגין רשלנות ונזק שגרמו לו הרשות המקומית /מפ"י / המודד כולם ביחד או כל אחד לחוד או חלק מהגורמים.

כל הזכויות שמורות לדלית ויטון, עורכת דין. אין להעתיק ו/או לצלם אותו או חלק ממנו ללא הסכמה בכתב מאת בעלת הזכויות. האמור מובא כשירות בלבד ואינו בא להחליף ייעוץ משפטי.

Leave a comment

דילוג לתוכן