לחץ להתקשרות
052-4617406

לחקלאים שהחזיקו בקרקע ועיבדו אותה זכות לתבוע נזיקין – מקרקעין

דלית ויטון עורכת דין

לחקלאים שהחזיקו בקרקע ועיבדו אותה זכות לתבוע נזיקין – מקרקעין

בית המשפט המחוזי קבע בתיק  עא (נצ') 28809-11-15    י. בזלת ואגרגטים בע"מ נ' מוסטפא האשם  שלחקלאים עומדת זכות לתבוע את הנזק שנגרם להם עת  החזיקו בקרקע ועיבדו אותה, . יחד עם זאת, בית המשפט קבע שיש להשיב את הדיון לבית המשפט קמא, על מנת שימנה מומחה מטעמו, שיחווה דעתו לפיצויים המגיעים בגין פינוי הבולדרים, כמו גם מילוי האדמה מחדש.
בית המשפט המחוזי, בשבתו כבית משפט לערעורים אזרחיים, קבע שבית משפט קמא בחן את השאלה, האם עלה בידי התובעים-החקלאים להוכיח את החזקתם בקרקע. לשאלה זו נתן בית המשפט קמא תשובה חיובית, כשהוא נסמך על עדויותיהם אודות הזיקה לקרקע, ההיכרות עמה ועיבודה, עדויות אותן הוא מצא מהימנוֹת; על פנייתה של מקורות למרביתם טרם ביצוע העבודה, ועל המשא ומתן שניהלה עמם לאחר השלמת העבודה, ללמדך כי גם היא סברה כי הינם בעלי זכות בקרקע.   ממצאים אלו, הנסמכים, בין היתר, על התרשמות בלתי אמצעית מן העדים, הם בבחינת ממצאים שבעובדה, שאין ערכאת הערעור נוהגת להתערב בהם. על כן, משנמצא כי החקלאים–התובעים החזיקו בקרקע ועיבדו אותה, זכות עומדת להם לתבוע את הנזק שגרמה לה העבודה.   באשר לפיצוי בגין פינוי בולדרים ומילוי אדמה מחדש – בית משפט קמא מצא ללכת בדרך הביניים בין שתי חוות הדעת, ופסק לחקלאים פיצויים בשיעור של 80% מן השווי שטענו לו החקלאים בקשר עם הבולדרים, ומחצית משיעור הפיצויים אותו אמד המומחה מטעמם בקשר עם מילוי האדמה מחדש.   בעשותו כך טעה בית המשפט קמא. השגגה נעוצה בשתיים: ראשית, העמדת הפיצויים על שיעור של 80% מן הסכום שהציע המומחה מטעם החקלאים לא זכתה להנמקה משכנעת. שנית, כאשר במחלוקת בעניין שבמומחיות עסקינן, וכאשר בין חוות הדעת מטעם בעלי הדין נפער פער כה משמעותי, ראוי היה למנות מומחה מטעם בית המשפט, כי יתן את דעתו לפיצויים המגיעים לחקלאים. על כן, יש להשיב את הדיון לבית המשפט קמא, על מנת שימנה מומחה מטעמו, שיחווה דעתו לפיצויים המגיעים בגין פינוי הבולדרים, כמו גם מילוי האדמה מחדש.

תכנון ובניה במגזר החקלאי:
משרדנו מיסודה של עורכת הדין והמתכננת הגב' דלית ויטון עו"ד בעלת תואר ראשון בהצטיינות בחטיבה מסחרית במשפטים וחברה בלשכת עורכי הדין בישראל , בעלת מקצוע נוסף כמתכננת אדריכלות והתמחות במגזר החקלאי במושבים משנת 1998, מייצג בעלי נחלות וחברי אגודות בהליכים על פי חוק התכנון והבניה, במסגרת כתבי אישום המוגשים בגין שימושים חורגים, חריגות בניה, שינויי ייעוד, בניה על קרקע חקלאית וכן בהליכים משפטיים מול רמ"י בתביעות על שימושים חורגים, פינוי, הריסה ותשלום דמי שימוש וכיוצ"ב. הטיפול בתיקים אלה כולל ייצוג בבתי משפט, התנהלות מול רשות מקרקעי ישראל, וועדות מקומיות, משרד החקלאות וכו'. במסגרת הטיפול המשפטי אנו פועלים למתן פתרונות יצירתיים לצורך הסדרת מבנים בהתאם להחלטות מועצת מקרקעי ישראל ויישום החלטותיה, הסדרת מבני קייט, מבנים חקלאיים, מבנים לשימושים נלווים לחקלאות, פעילות לא חקלאית

Leave a comment

דילוג לתוכן